Hvorfor skal vi gjøre Restorative yoga ?

Jeg begynte selv å praktisere yoga for alvor i 1990. Da var jeg gravid med mitt første barn. Allerede i starten av svangerskapet begynte ryggen å krangle, og jeg fikk vansker med å bevege meg. Sansynligvis var det en gammel skade som ble trigget, men siden jeg var gravid, og jeg hadde vondt i korsryggen med smerter som gikk nedover til bekken og foten, så kalte de det bekkenløsning. Det utløste rett til mye god hjelp. Jeg kom til en fysioterapeut, Janke, fra Nederland, som også var yogalærer. Og det var det som både bragte meg inn i yogaens verden, og som jeg alltid siden har følt reddet meg fra en tilværelse med vedvarende store plager, og mulig rullestolbruker.
Jeg måtte lære å gå på nytt, slik at det ikke belastet min rygg. Og jeg fikk øvelser inspirert av yoga, som jeg skulle gjøre hver dag, to ganger om dagen. Det var ikke alltid lett, men jeg forsto at dette var helt nødvendig for at jeg skulle bli bra igjen. Jeg ble etterhvert så glad i dette at det ble en naturlig del av min hverdag. Som det siden har vært.
På den tiden var det ingen steder å praktisere yoga, uten at jeg måtte reise langt. Men min første lærer og inspirator ga meg stadig nye øvelser, og etterhvert litteratur og filmer som inspirerte meg mer og mer. Siden har jeg skjønt at hennes inspirasjon var hentet fra tradisjonell terapeutisk yoga, som både er tradisjonelle asanas, bevegelse generelt, mat og livstil. Ja rett og slett hvordan vi best kan leve våre liv med god helse og ha det godt på alle måter. Fra da har min yoga reise fortsatt, og jeg har vært innom de fleste kjente “retninger” i yoga, der hatha og yin yoga har vært favorittene. Ikke så lineært, og ikke så målrettet og med mange svinger, men alltid som en del av meg og mitt liv.
Min 3 barn, som alle er voksne nå, sier at de fikk yoga inn med morsmelken. For i alle svangerskap og mens de var små var de en del av min daglige yoga økt. Og yoga for meg er ikke bare “å gjøre yoga”, det er å leve med respekt for meg selv, for andre og omgivelsene. Det er hva jeg spiser, og hvordan jeg beveger meg i livet. Yoga er vennlighet, respekt for meg selv, andre og naturen, det er bevegelse i livet på både det indre og ytre plan, det er å ha hjerte på rette plass og det er å ha fokus på det som er godt for meg selv og andre.
For ca 8 år siden møtte jeg Ateeka. Hun gjorde stort inntrykk på meg, og jeg kjente at jeg ville lære mer av henne. Hun er yogalærer i ordets rette forstand, og med det mener jeg at alt hun gjør har med seg de verdiene jeg har nevnt over. Hun underviser ikke bare i tradisjonell yoga, om hun i det hele tatt gjør det mer. Hun underviser om livet, om det som er bra for oss. Hun setter mennesket, naturen og universet i sentrum og sammenheng. Og alt er inspirert av yoga og yogaens filosofi, hun er en “yogini”, med rom for alt som er godt i livet.
Det var først for omtrent 4 år siden jeg for alvor begynte å følge henne, og var klar for å ta inn mer av det hun lærte bort. I mellomtiden hadde både hun og jeg vært på reiser både innover i oss selv og ut mot verden, og tatt inspirasjon fra andre lærere og omgivelser. Jeg følte at nå var jeg klar, og at hun var der at hun kunne gi meg det jeg trengte.
Slik oppdaget jeg Restorative yoga, og ikke minst en dypere innsikt i berøringens mysterie (som jeg skal skrive om et annet sted; om Somatic Bodywork). Restorative yoga, slik Ateeka lærer det bort, er så mye mer enn tradisjonelle asanas. Det er også mer enn den opprinnelige restorative yoga, som kommer fra Iengar yoga og er mer lineær. Med dette oppdaget jeg yoga fra et helt nytt sted. For meg, som helt fra begynnelsen har sett på yoga som noe vi lever og ikke noe vi gjør, så ble det med oppdagelsen av Restorative Yoga en absolutt bekreftelse på at slik er det. Jeg oppdaget hvordan yoga kan hele oss på absolutt alle plan, og jeg oppdaget en ny ro jeg aldri før hadde opplevd. Mine reumatiske smerter ble mildere og jeg sove bedre. En stille, nærværende og behagelig ro fyller meg etter hver eneste session, og det vedvarer lenge etterpå.
Jeg var ikke i tvil om at nå var det for alvor viktig og riktig at jeg gir av min kunnskap videre til verden. En kunnskap basert på alt jeg har tatt med meg fra livet; fra yoga, terapi, dans, berøring, meditasjon.... Ikke minst så jeg for alvor hvordan ringen begynte å sluttes, at alt jeg har tilegnet meg av kunnskap og erfaring hører sammen og kan bringes inn i alle de sammenhengene jeg forholder meg til og arbeider med andre mennesker.
Restorative, somatic healing yoga er hva jeg vil kalle det, og som det egentlig er. Det er å komme til en posisjon, men på veien reiser vi med flyt og varsomhet. Vi lar kroppen selv bestemme hvor den skal, og vi kan la tanker og meninger får gi helt slipp. Slik at kroppen også kan gi slipp, la seg flyte med og la healing slippe til. Restorative er å gjenoppbygge, og hele det som ikke fungerer som det skal. Og det er nettopp det vi inviterer til.
Ingen instruksjoner om at slik må det eller skal det være, men kun en invitasjon om å la kroppens egen instuisjon få føre deg dit det er godt å være. Målet kan være der, men veien dit er ulik for oss alle. Og veien er minst like viktig som målet. Det er nettopp da vi kan oppdage noe nytt, og så hvile når vi kommer til mål.
Min tilnærming og inspirasjon er hentet fra alle mine år som pasjonert yogi, somatic og terapeutisk yoga, terapi og berøring, samt tao healing og livet . I klassene bruker jeg berøring, oljer, utvalgt musikk og sounds i tillegg til tradisjonelle restorative asanas og energi meditasjoner. Jeg har en intuitiv tilnærming til klassen og hva de trenger akkurat i dag, samtidig er ingenting tilfeldig, men med en klar bevissthet og tilstedeværelse.
Velkommen til mine klasser. Akkurat nå er det på Yogi i Moss mandag morgen og onsdag kveld, og på House of Alice i Horten på mandag kl 11.30.
Du kan også bestille privattime om du vil, for å lære å gå enda dypere inn i asanas og få induviduell tilasning til din kropp og dine behov <3Touch
Min lærer Ateeka og meg. Berøring er en viktig del av helingen i Restorative yoga, slik jeg praktiserer det.
Back to Top